Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sümeg város címere

2009.06.10

 Sümeg város címere:

 

http://www.nemzetijelkepek.hu/pictures/onkormanyzat/Sumeg_265.jpg

 

 

Sümeg a Bakony délnyugati csücskében, a Keszthelyi-hegységet a Kisalfölddel és a Tapolcai medencével összekapcsolódó völgyben helyezkedik el. A város a Balatontól 20 km-re, Veszprém megyében fekszik, a Sopront a Balatonnal összekötő 84-es sz. főútvonal mentén fekszik.

A csaknem négyzet alakú, az alsó talpán csücskös pajzsmező alsó közepét kitöltő szív rajzából két viráglevél és három négyszirmú virág ágazik ki. A címerpajzs felső részét az oldalaira is lenyúló sisaktartó stilizált virágleveleinek díszei takarják. A címerpajzs felső közepén vállrészes sisakos koronadísz van. A korona középső ágán könyökével nyugvó páncélozott kar a tenyerében markolt kardot vágásra emeli. Előtte balra a hold sarlós képe, melynek belső ívén emberarc vonalai, a kar mögött jobbra pedig három hatágú csillag rajza látható.

A címerkép színeinek – a bíbor szín a vitézség erényét jelzi – és az égi jegyeknek is jelképes értelmük van. A címerpajzs nagy mezője ezüst, az alsó csücskéből kiinduló nagyobb szív bíborpiros-színű. Ez utóbbiból a jobbra és balra kiágazó két levél zöld. Az ugyaninnen kiágazó három kinyílt szirom viráglevelei bíborpirosak, a középen lévő virágporzók pedig aranyszínűek és fekete pontozásúak. A címerpajzs felett levő páncélozott nyakrészt aranylánc díszíti éremmel. A címertartó egymásba fonódó levelei arany, piros és ezüstös színezésűek. A címerkorona feletti páncélozott kar arany, ezüstös csíkozású. A vágásra emelt kard markolati része arany, a kard pengéje ezüst. A karddal szemben levő sarlós hold ezüst, a korona jobb oldalán a három hatágú csillag ugyanígy ezüstös színezésű, amelyek mezőiben fekete pontok láthatók.

Sümeg címere az Altenburger Gusztáv és Réső En sel Sándor címer- és pecsétgyűjteményében található. A pecsét 1739-ből, Acsády Ádám Péter veszprémi püspök idejéből származik. A címer azonban nem azonos a püspök címerével.

Motívumai eredete a Sümegre vonatkozó szakirodalomban nem található. A múlt század második felében összeállított Magyarország címertára című kéziratban szintén szerepel Sümeg címerrajza fekete-fehérben, a szokásos heraldikai jelzésekkel.

Sümeg címere azonos a kihalt Hany család címerével. A család tagjai közül Hany Mátyás a 16. sz. elején Zólyom várkapitánya volt, de a 17. század elején Zala megyében is éltek a Hany családból. A Sümeghez közel fekvő Nemeshany község bizonyára ennek a családnak a nevét őrzi. Tisztázatlan, hogy a két címer azonossága között milyen összefüggés van.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.