Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar emlékművek lebontását szorgalmazzák Kárpátalján

2009.03.23
A vereckei magyar honfoglalási és a munkácsi turulos emlékmű elbontását szorgalmazza a "magyar-ukrán nemzetiségi ellentétek kiéleződésének elkerülése végett" az Ukrán Nacionalisták Egyesülete (UNO).

 

A magyarellenes szervezet szerint "a magyar emlékművek adnak okot az olyan provokátoroknak, akik az ungvári Petőfi-szobrot március 15. előtt festékkel öntötték le".

A UNO vasárnapi közleményében felháborító vandál aktusnak minősítette a Petőfi-szobor meggyalázását, és elhatárolódott az akciótól. "Kategorikusan elhatároljuk magunkat ettől a cselekedettől és kijelentjük, hogy a vidék egyetlen nemzeti-hazafias szervezetének sincs köze az incidenshez" - áll a nyugat-ukrajnai Zaxid.net hírportálon közzétett nyilatkozatban.

 

A magyarellenes szervezet szerint azonban erre a provokációra nem került volna sor, ha az ország és a megye vezetői figyelembe veszik az ukrán politikai és civil szervezetek tiltakozását az olyan magyar emlékjelek felállítása tekintetében, mint a "gyarmati múltra" emlékeztető honfoglalási emlékmű vagy a munkácsi Turul-szobor.

A magyar-ukrán nemzetiségi ellentétek kiéleződésének megakadályozása érdekében az UNO ezért azt szorgalmazza, hogy a kárpátaljai magyarok tegyenek lépéseket a Vereckei-hágón tavaly átadott és a munkácsi vár fokán ismételten felállított turulmadaras emlékmű elbontására.

"Meg kell végre érteni, hogy az egyik oldalról megnyilvánuló szélsőségek a másik oldalt is hasonló lépésekre ösztönzik" - áll az Ukrán Nacionalisták Egyesülésének nyilatkozatában.
(FH)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.