Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit tetszik mondani?

2009.08.15

MIT TETSZIK MONDANI?

Az, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke háromszor többet keres, mint a Federal Reserve elnöke, az Magyarországon teljesen normális dolognak számít.?

De, hogy a BKV menedzsmentjének egyik tagja 100 millió Ft végkielégítést kapjon, az azért már túlzás. Nem kicsit, nagyon! Egyébként a kalkuláció alapja az a havi 4 azaz négy millió forintos jövedelem volt, ami a fizetésből és más juttatásokból jött össze. Gondoltam egy merészet és utána néztem, vajon Amerikában mennyit keresnek az állami vállalatok menedzserei, ezen belül is a személyzeti osztály (Human Resources) vezetői, különös tekintettel a közlekedési vállalatokra.( Public Transportation)

Itt most mindenki vegyen egy mély levegőt, mert később nem fog kapni, az biztos!

4 millió forint a HVG 2009 július 27-i árfolyamán (1 dollár= 187 Ft.) 21.400 dollárt kóstál havonta. Ez évente 256.800 dollár.

Az Egyesült Államok Elnökének évi fizetése 400.000 dollár. Nem tudom mit szólna Obama, ha valaki szép csendesen a fülébe súgná, hogy Elnök úr, Ön már majdnem 40%-kal többet keres, mint Magyarországon egy budapesti közlekedési vállalat személyzetise.

( Isten őrizz, hogy a demagógia bűnébe essek, ezért mindjárt hozok egy másik példát is, hogy ti.

ellentétben Mr. Obamával, a Federal Reserve - a Magyar Nemzeti Bank amerikai megfelelője - héttagú Igazgató Tanácsának (Board) tagjai viszont csak havi 15.000 dollárt keresnek, vagyis évente csaknem 80.000 dollárral kevesebbet, mint a BKV-nál egy HR menedzser! Most epésen megjegyezhetném és meg is teszem, a Federal Reserve - pestiesen szólva - a fasorban sincs a BKV-hoz képest, de mit lehet tenni, ha egyszer itt igy árazta be, no nem a piac, hanem az állam, miközben a Federal Reserve valójában nem is állami cég, igaz, nem is teljesen független tőle, de ebbe most ne menjünk bele!)

Mindenekelőtt nézzük meg mennyit is keresnek az Egyesült Államokban a Human Resources Manager-ek. Egy legkevesebb 10.000, mondom tízezer foőt foglalkoztató vállalat személyzeti osztályának vezetője átlagosan 82.692 dollárt visz haza évente. (Salary)Kevesebb, mint egyharmadát a 12.423 főt (2007-es adat) foglalkoztató BKV személyzetise. A tárgyilagosság kedvéért tegyük hozzá, hogy a BKV esetében jövedelemről van szó, amibe beletartoznak a prémiumok, meg még ki tudja mi minden, míg a Salary-ba nem. Amerikában tehát akkor keres egy átlagos, minimum tízezer főt foglalkoztató menedzser ugyan annyit, mint magyar kollégája, ha a 82.692 dollárjára kap még 180 ezer dollár további prémiumot, vagy nevezzük bárminek. Zárójelben: Obamának 50.000 dollár az évi reprezentációs- és 100.000 dollár az adómentes utazási kerete. Ha ehhez hozzászámítjuk a 19.000 dollár szórakozásra fordítható összeget is, akkor Mr. President 169.000 dollár további "jövedelemhez" jut évente. Átlagos személyzeti osztályunk amerikai menedzsere tehát aligha kap plusz 180.000 dollárt "egyéb juttatások" címén. ( Ne feledjük: kifejezetten állami alkalmazásban

álló HR-osokról van szó! )

No, de nézzünk munka után! Állást kereső emberünk jellemzői a következők.

1972-ben végzett a Harvard Master of Business Administration (MBA) szakán.

Jelenleg is olyan vállalatnál dolgozik amelyik 10.000-nél több főt foglalkoztat.

Emellett az alábbi ismeretekkel rendelkezik: Microsoft Word, Office, Excel, Windows 3.X, 95/98/Me, 2000 vagy XP-általános használata, Windows NT/2000/XP Networking és végül a különbözo fizetéseken kívüli juttatásokban is járatos.(Benefits and Compensation)

Bizonyítványai (Certifications): Hivatásos személyzetis (Professional in Human Resources) PHR

Hivatásos vezető személyzetis (Sr. Professional in Human Resources) SPHR

Hivatásos személyzeti menedzser (Professional in Human Resources Managment) PHRM továbbá

20 plusz év gyakorlattal rendelkezik ( A "hivatásos" szó - ez esetben - nem teljesen fedi a "professional" kifejezést, lehetne főfoglalkozásúnak vagy "szakmai képesítése személyzeti vezető"-nek stb. fordítani, de most nem bajlódok vele.)

Emberünk a 8 millió lakosú New York városában szeretne állást kapni.

Az elérhető legmagasabb fizetés 125.107 dollár/év!!! Mondom a legmagasabb, mert az ilyen nagyságrendű New York-i cégek 50%-a 90.000 dollár körül fizeti személyzeti menedzsereit.

No comment!

De nézzük a végkielégítést is. Magyarországon az átlagos kereset - a könnyebbség kedvéért -mondjuk, hogy 2 millió forint. 100 millió forint az 50 évi átlagos magyar keresetet jelent. 4 millió forintos havi jövedelemmel számolva ezt kb. két év alatt lehet megkeresni.

Ha New York városában valaki a maximumot keresi, ami ugye évente 125.000 dollár, akkor végkielégítésként 250.000 dollárral távozik a cégtől, ami viszont kb. 9 és fél évi átlagkeresetnek felel meg az Egyesült Államokban. Ugyanis itt az egy főre jutó kereset (Per capita income): 26.178 dollár) Ez tehát éppen a fele annak az 500.000 dollárnak, mint amit a BKV-nál fizetnek és éppen 1/5-e idő alatt keresi meg egy átlagos amerikai.

Tudom, hogy fasiszta-náci veszély van Magyarországon, olvastam a North Pole News-ban még 1994-ben és a múlt heti Tuzföldi Magazinban is, de azért valakiknek már illendo volna elgondolkodniuk egy kicsit, mert ez nem normális. Ahogy a 15 millió forintig terjedő 17%-os adókulcs sem az, a bruttósítás elképesztő voltáról nem is beszélve.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.